La dolce vita - Reisverslag uit Airole, Italië van Herman en Mieke Kasper/Boon - WaarBenJij.nu La dolce vita - Reisverslag uit Airole, Italië van Herman en Mieke Kasper/Boon - WaarBenJij.nu
VIP-Report

La dolce vita

Door: Herman en Mieke

Blijf op de hoogte en volg Herman en Mieke

24 Mei 2012 | Italië, Airole

Anderhalf uur vliegen, een uurtje rijden en we zijn in een totaal andere wereld. Geen internet, geen files, geen telefoon maar natuur, bloeiende bermen, Alpen, haarspeldbochten, capucinno en vino.
Airole is een dorp waar de huizen als legoblokjes tegen de helling aan zijn gebouwd. Smalle steegjes met trapjes en doorkijkjes komen bijeen op het dorpsplein met oude casseien, een pomp, een klein winkeltje en een barretje met terras waar de plaatselijke bevolking elkaar ontmoet: spelende kindertjes, drie oude dames die druk gebarend op het bankje voor de kerk zitten, een man met het mandje kersen die even een glaasje achterover slaat.
Bij de 'Winkel van Sinkel' halen we 's morgens broodjes die we in het zonnetje op ons dakterrasje opeten. Vanaf dat terras zien we in de verte een oud kerkje en daarachter slingert een wandelpad langs de berghelling.  We maken prachtige autotochtjes over smalle bergweggetjes. Elke bocht en elke bergflank nodigt uit om te kijken wat er achter ligt. Hoogvlaktes, diepe dalen, kleine dorpjes en in de verte schittert de eeuwige sneeuw op de toppen van de bergen. We wandelen en klimmen, lunchen zoals de italianen lunchen en drinken een wijntje onder de platanen.
We 'flaneren' over de boulevard van Menton, genieten van de zon op de keien van het strand, gaan met de trein naar Genua (niet gelukt!), bezoeken de botanische tuin van Hanbury en lopen op de markt in Ventimiglia.
Het lijkt of de tijd stil heeft gestaan en tot rust komen gaat als vanzelf.
We zijn letterlijk in de wolken geweest, dikke witte flarden zorgen voor een hele kleine wereld. Een wereld waar de weersomstandigheden met het uur lijkt te veranderen, stralende zon en druilerige regen. Een wereld waar je heerlijk kunt eten waar de warmte van de mensen voelbaar is, een wereld waar het leven goed is. Een bijzondere week op een bijzondere plek. Bedankt Ron en Gertruud, voor jullie gastvrijheid!
PS Wie weet waar de flessen water voor de deuren voor zijn en waarom er zoveel oranje vlaggetjes hangen?

• 24 Mei 2012 - 20:10

Monique H:

Hoi Mieke en Herman,

Interessante vragen, interessante antwoorden:

Airole heeft 18 mei van de italiaanse anwb een oranje vlag uitgereikt gekregen, dat betekent dat het een toeristisch interessante plaats is. Jullie zijn dus precies op de goede tijd op de juiste plek, vóór het massatoerisme toeslaat in Airole haha.

Water voor de deur is voor dorpsgenoten die hun hond laten piesen of poepen voor je deur, zij gebruiken het water om de plek schoon te spoelen!

Nog een fijne vakantie!!!
    bedankt voor jullie mooie verslag!

Groetjes, Monique

• 24 Mei 2012 - 20:58

Ron En Gertruud:

Wat goed te horen dat jullie lekker genieten!
    Bedankt voor het mooie verhaal, zo leuk geschreven.
    Even reageren op Monique, volgens ingewijden staan de flessen er om te voorkomen dat de katten tegen de deur sproeien. En vakantiegangers in de zomer is toch geen massatoerisme?
    Mieke en Herman, Veel plezier nog,
    Groeten Ron en Gertruud

• 25 Mei 2012 - 07:56

Anneke Kasper:

Wow, Dat is weer genieten. Een pracht omgeving. Trouwens Herman is het vak journalist oid niets voor jou. Leuke verhalen altijd. Gaan vlgde ruim een week naar Frankrijk. Trouwerij van m'n nicht en naamgenoot in het huis van m'n broer. We proberen met de oude MG de tocht te maken. Wordt nog een avontuur.
    Afgelopen weekend al een proeftochtje gemaakt in de buurt van Vinkeveen etc. Hij was nog niet helemaal oké. Dries is nu voor de finishing touch naar de garage. Moeten weer eens afspreken. lieve groet van Dries en mij

• 25 Mei 2012 - 15:49

Mam, Papa.:

Weer heel bijzonder, jullie reisverslag.Het doet me denken aan Cannobio. Ik voel weer die warme warmte, diezelfde regen en die mistige heel vroege morgens.......en het geluk van dat samen te mogen beleven.....!
    Liefs, Mam en Papa.

• 25 Mei 2012 - 22:44

Elgrit & Ans:

Heerlijk, zoals jullie ons eventjes meenemen in het reisverhaal. Wekt wel verwachtingen vd zomer over mooie vertellingen van Edam...

• 29 Mei 2012 - 15:33

Rien En Gerda:

Wat een mooie foto's . Als je het zo ziet , dan zou je er zo gaan wonen.
    Maar jullie genieten van de Cultuur en
    de Natuur. Nog een prettige vacantie
    De groeten van Gerda en Rien.

• 08 Maart 2014 - 14:48

Fam De Leeuw:

Hallo. Wij hebben eind mei in airole een appartement voor twee weken geboekt.
    Zijn er in airole gezellige restaurantjes en is het eten daar oke.

Alvast bedankt voor de moeite

• 08 Maart 2014 - 17:35

Mieke:

Beste fam. De leeuw, er zijn een aantal kleine restaurantjes in airole waar je heerlijk kunt eten, overigens ook in de nabije omgeving. Wij hadden een heerlijk verblijf in dit prachtige dorpje. Veel plezier daar! Hartelijke groet, mieke

• 02 Juni 2014 - 16:55

Berry Metselaar:

Leuk verhaal! Net terug uit Collabassa een dorpje naast Airole. In Airole gegeten werkelijk uitstekende Spaghetti con Vongole, supervers en bomvol met mosseltjes. De rust in dit stukje Italie is nagenoeg absoluut.
    Probeer als je hier bent ook eens Dolceacqua met een prachtige slanke brug geschilderd door Claude Monet, ook hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan.