Onthaasten in Songhkla
Door: Herman en Mieke
Blijf op de hoogte en volg Herman en Mieke
02 Maart 2025 | Thailand, Songkhla
Terwijl we bij het stoplicht wachten, duikt er plots een vriendelijk lachende Thai naast ons op.“I know you, I saw you every day,” zegt hij met een brede grijns.En eerlijk? Dat zou zomaar kunnen. Opvallen doen we hier hoe dan ook. Blonde westerlingen zijn in Songkhla op één hand te tellen, en als je dan ook nog een Herman bij je hebt die als een menselijke vuurtoren boven de menigte uitsteekt, is herkenning onvermijdelijk.
Een stad tussen water en geschiedenis
Vier weken bivakkeren we inmiddels in Songkhla, een stad in het diepe zuiden van Thailand. Een plek die omarmd wordt door water: aan de ene kant de zee, aan de andere kant een uitgestrekt binnenmeer. We slapen in een hotel op de zevende verdieping, met een balkon dat een uitzicht biedt waar je stil van wordt. Vooral bij zonsondergang, wanneer de lucht van oranje naar paars kleurt en het water als een spiegel de laatste zonnestralen opvangt.
Old Town Songkhla zou zonder twijfel een plek verdienen op de werelderfgoedlijst. De oude Chinese koopmanshuizen, de kleurrijke streetart en de subtiele VOC-invloeden maken dit stadje een verborgen parel. Er hangt een sfeer die zowel authentiek als verrassend levendig is – alsof het verleden en het heden hier moeiteloos in elkaar overlopen.
Van dolende reizigers naar gewoontedieren
Normaal gesproken trekken we als nomaden van stad naar stad, altijd op zoek naar het volgende avontuur. Maar deze reis voelt anders. We hebben een ritme gevonden, en eerlijk? Dat bevalt ons eigenlijk prima.
Elke ochtend om half zeven gaat de wekker. Voor de hitte ongenadig toeslaat, stappen we op onze gehuurde brommer en rijden we richting zee. Daar wandelen we onze dagelijkse 10.000 stappen langs de boulevard, terwijl de stad langzaam ontwaakt. Onderweg scoren we een simpel maar heerlijk bakje rijst, dat we halverwege, gezeten op een bankje, met uitzicht op de golven verorberen. Geen chique ontbijtbuffet, maar een ochtend-routine die ons verrassend gelukkig maakt.
Herinneringen aan Bike4Kids
Tijdens onze wandelingen komen vaak herinneringen boven aan Bike4Kids, die waanzinnige fietstocht door Vietnam, Cambodja en Thailand, georganiseerd voor de Thai Child Development Foundation. Vooral Herman kan er geen genoeg van krijgen om te vertellen over die reis – en eerlijk is eerlijk, het was ook fantastisch.
Het absolute hoogtepunt? Het moment in Paksong, toen hij samen met Dries een cheque van 25.000 euro mocht overhandigen. De stralende gezichten van de kinderen, de oprechte dankbaarheid – dat zijn herinneringen die voor altijd in ons geheugen gegrift staan. Soms kijken we elkaar aan en beseffen we hoe bijzonder het is dat we hier, zoveel kilometers van huis, toch een klein verschil hebben kunnen maken.
Gesprekken met handen, voeten en een vertaal-app
Wat Songkhla extra bijzonder maakt, zijn de mensen. De Thai hier zijn vriendelijk, nieuwsgierig en altijd in voor een praatje. Sportief zijn ze ook! Midden in de oude stad vonden we een charmante koffieshop die tevens dienstdoet als fietsenwinkel. Een soort toevluchtsoord voor wielrenners en koffieliefhebbers – een combinatie die ons op het lijf geschreven is.
Hier ontmoeten we regelmatig Thaise fietsers en proberen we, gewapend met een vertaal-app en ons beste handgebaren, gesprekken aan te knopen. Zoals met die oudere man die ons inmiddels elke ochtend opwacht naast zijn fiets, alleen maar om ons met een diepe buiging te begroeten. Hij spreekt geen woord Engels, wij geen Thai, maar toch is er een soort begrip. Een klein ritueel dat de ochtenden nog een stukje mooier maakt.
De charme van langer blijven
Het fijne van ergens langer verblijven, is dat je oog krijgt voor de details. Niet alleen de grote bezienswaardigheden, maar juist de kleine dingen maken een plek bijzonder. De verborgen eettentjes waar je de lekkerste gerechten eet voor een paar euro. De monniken in de boeddhistische tempel die ons inmiddels vriendelijk toeknikken. De vissers die ons groeten als we ‘s ochtends langslopen.
Het zou zomaar kunnen dat we ons de komende weken blijven wentelen in dit relaxte, ritmische bestaan. Eén ding staat vast: op 24 maart stappen we weer in het vliegtuig. Maar tot die tijd? Genieten we nog even van de rust, de rijst en onze dagelijkse begroeting bij het stoplicht.
Zonnige groeten Herman en Mieke
02 Maart 2025 - 08:30
Floriene :
Lieve twee, mooi verslag van jullie reis , ergens ver weg in de heerlijke warmte.. lieve mensen , het lijkt of de wereld daar stilstaat.. omhelzing voor jullie twee[e-1f49c]
02 Maart 2025 - 09:29
Tiny Tijsen:
Lieve herman en Mieke,mag ik een beetje jaloers zijn?Wat een prachtige verhalen en foto,s Dat jullie genieten snap ik helemaal.Groetjes van Marco en Tiny.
02 Maart 2025 - 09:32
Hannie:
Net je gezellige verslag gelezen,te[e-1f603] nu op een zonnige zondag. Deze week is 10 graden voorspelt. Al beetje begonnen met tuinwerk. Hoog nodig nu. Geniet verder van jullie mooie vakantie, we blijven het volgen. goed weekend! groetjes Hannie en André
02 Maart 2025 - 11:11
Hans:
Geweldige inleiding voor een dik boek.
02 Maart 2025 - 11:29
Rene:
WOUW, ik kom "reactie woorden" te kort. Mijn verbeeldingskracht slaat op hol. Zo prachtig die dagelijkse CONNECTIES met die vissers, die oudere fietser, etc. Daar leef je voor, dat zijn de parel momenten. PRACHTIG, PRACHTIG. Bedankt voor dit insprirerende verslag en foto's. Die foto's zeggen één ding: onthaasten !!! Dikke knuffels.
02 Maart 2025 - 14:00
Ruud G. :
Leuk om te lezen en mee te maken. Zit nu nog in Hua Hin maar ga dinsdag naar Koh Samui. Ben wel Jaloers op wat je gedaan hebt [e-1f44d] ik kan het een beetje voelen.
02 Maart 2025 - 18:28
Lenny En Jopie:
Wat klinkt het heerlijk. Ga maar heerlijk genieten van alles. Lieve groet, uit Velserbroek
03 Maart 2025 - 16:33
Yolanda:
Wat schrijf je dat toch weer mooi Mieke, ik zie het al helemaal voor me. Zelfs zonder de foto's. Maar de foto's maken het compleet. Geniet er nog van. Liefs
05 Maart 2025 - 11:51
Anneke:
Hallo lieve Herman en Mieke! Wat verassend om weer zo'n mooi, groot verslag te krijgen van jullie reisavonturen. Heel fijn om te lezen en jullie belevenissen mee te mogen beleven. En weer prachtige foto's erbij! Geniet nog van de laatste weken in dit heerlijke land!